Startsidan  |   Nyheter  |   Tabeller VM-grupper  |   Tv-tider VM  |   Slutspel & final VM  |   Tippa VM  |   VM-kval

Nyhetsarkivet | VM-historia | Sveriges VM-historiaHistoria Fotbolls-VM

Fotbolls-VM arrangerades för första gången 1930 i Uruguay. Därefter har turneringen anordnats vart fjärde år förutom 1942 och 1946 då andra världskriget och dess följder satte stopp. Vid första turneringen deltog endast 13 lag, från och med 1998 innehar VM-turneringen 32 platser. Brasilien är det enda landet som deltagit i samtliga mästerskap.

Under hela 1900-talet har Europa och Syd- och Nordamerika turats om att arrangera turneringen. Men numer anser FIFA att även andra kontinenter har möjlighet att arrangera världens största mästerskap (Fotbolls-VM har fler tv-tittare än ett helt Sommar-OS). 2002 gick turen till Asien för första gången. Japan och Sydkorea delade på arrangerandet och 2010 har turen kommit till Afrika, Sydafrika.


Här följer en kort genomgång av turneringarna som hittills spelats:

VM 1930 Uruguay
Hemmanationen stod som segrare i historiens första VM-turnering. Endast fyra europeiska lag deltog eftersom resan över till Sydamerika ansågs bli för stor. I finalen besegrade Uruguay Argentina med 4-2. Då inget av lagen vill spela med varandras bollar användes Argentinas boll i den första halvleken och Uruguays i den andra.

VM 1934 Italien
Återigen blev det hemmanationen som vann. Trycket på Italien var hårt då ledaren Mussolini krävde guld. 16 lag deltog i turneringen och det var många hårda och tuffa matcher i slutspelet. Till slut var det Italien och Tjeckoslovakien som nådde finalen och där ledde tjeckerna med 1-0 med bara minuterna kvar av matchen. Men med två sena mål vände Italien till seger.

VM 1938 Frankrike
Italien försvarade sitt VM-guld. Efter att ha vunnit den moraliska finalen över Brasilien i semifinalen väntade överraskningslaget Ungern. Italien vann med 4-2, medan Brasilien tog bronset efter liknande segersiffror mot Sverige.

VM 1950 Brasilien
På grund av världskriget hade VM ett uppehåll. När det väl drog igång igen siktade Italien på att ta sin tredje raka trippel. Men efter förlust med 3-2 mot Sverige var italienarna utslagna. Nytt för den här turneringen var att ett gruppspel av de slutspelsklara lagen avgjorde istället för playoff. Sverige hamnade på tredje plats. Guldet blev en ren sydamerikansk uppgörelse där Uruguay drog det längsta strået mot Brasilien inför 174 000 åskådare på Maracanastadion i Rio de Janeiro.

VM 1954 Schweiz
En skandalomsusad turnering med mycket bråk mellan flera lag och misstankar om läggmatcher. Turneringens favorit var Ungern som hade vuxit till en riktig stornation inom fotboll. Laget besegrade bland annat Västtyskland i gruppspelet med 8-3. Men när lagen sedan möttes i finalen var det Västtyskland som vann trots ett tidigt tvåmålsunderläge. Segern beskrevs som en stor taktisk triumf av tyskarna.

VM 1958 Sverige
Hela Sverige stannade upp när den stora turneringen slog sig ner i vårt hemland. Sverige hade ett topplag med flera storstjärnor och tog sig hela vägen till final. I semifinalen besegrades de regerande världsmästarna Västtyskland. I finalen väntade dock Brasilien och det blev en stor show från Pelé och Garrincha och company. 5-2 blev det och Brasilien hade vunnit sitt första VM-guld.

VM 1962 Chile
Brasiliens superlag fortsatte att dominera världsfotbollen och hade inga större problem med att försvara sitt VM-guld. Laget vann alla matcher klart utom en och besegrade Tjeckoslovakien i finalen med 3-1.

VM 1966 England
England hade inte ens varit nära att vinna VM tidigare. Men när landet själv stod som arrangör fick de skäl till att kalla sig själva för fotbollens moderland. Men segern satt hårt åt. I finalen kvitterade Västtyskland till 2-2 på tilläggstid och det blev förlängning inför en förstummad publik på Wembley. Då klev Geoff Hurst fram och gjorde två mål, varav ett av dem gick via ribban och ner på mållinjen utan att någon än i dag vet om bollen var i mål eller ej.

VM 1970 Mexiko
Pelés sista VM slutade med succé. Anfallaren var en av turneringens bästa spelare och såg till att Brasilien kunde ta sin tredje VM-titel. I finalen besegrades Italien med 4-1. Turneringens störste spelare var emellertid Västtysklands anfallare Gerd Müller som gjorde 10 mål.

VM 1974 Västtyskland
En turnering som helt kom att domineras av de europeiska länderna. Ett gruppspel avgjorde vilka lag som skulle gå till final och det blev värdnationen mot överraskningen Nederländerna. Franz Beckenbauer mot Johan Cruyff. Det blev en jämn final där Gerd Müllers strumprullare till 2-1 till slut innebar seger för Västtyskland.

VM 1978 Argentina
Argentina lyckades med bedriften som många andra gjort. Nämligen att vinna VM på hemmaplan. Men laget övertygade inte i gruppspelet utan tog sig vidare genom vinst i sista matchen. I slutspelet klev dock stjärnorna fram och i finalen mot Nederländerna såg Mario Kempes två mål till att avgöra matchen till Argentinas fördel. För Nederländerna var det andra finalförlusten i rad

VM 1982 Spanien
Den kanske mest ovissa turneringen av dem alla där inget lag imponerade tillräckligt stort för att få bära favoritskapet. När det var dags för slutspel kom dock anfallsveteranen Paolo Rossi igång och han förde sitt Italien till final. Där väntade Västtyskland och det blev en fysiskt hård finalmatch. Efter en stark andra halvlek kunde till slut Italien stå som segrare och därmed tog de sin tredje VM-titel.

VM 1986 Mexiko
Aldrig tidigare och hittills har en turnering kretsat så mycket kring en enskild fotbollsspelare. Diego Armando Maradona stod på toppen av sin karriär och var inblandat i det mesta under detta VM. Alla minns eller har sett ”Guds hand” och solouppvisningen i kvartsfinalen mot England. I finalen fick Argentina möta Västtyskland och med bara några minuter kvar stod det 2-2. Då slog Maradona en perfekt passning till Burruchaga som kunde slå in det avgörande målet.

VM 1990 Italien
Beskrivs ofta som den tråkigaste turneringen i VM-historien. Alla lag satsade på defensiven och det blev både målsnålt och chansfattigt. De enda som livade upp var Kamerun som tog sig vidare till kvartsfinal, vilket var första gången för ett afrikanskt lag. Roger Milla firade varje mål med att dansa med hörnflaggan. Finalen blev en uppgörelse mellan Tyskland och Argentina där tyskarnas Andreas Brehme avgjorde på straff i den 85:e minuten.

VM 1994 USA
Efter 24 tunga år stod Brasilien som världsmästare för fjärde gången. I finalen besegrades Italien efter straffar, vilket var första gången som straffsparksläggning avgjorde en VM-final. Turneringen nådde aldrig upp till några högre höjde förutom för alla svenskar som kunde fira den bästa turneringen på mycket länge.

VM 1998 Frankrike
Frankrike arrangerade turneringen för första gången och med fansen i ryggen såg man även till att vinna turneringen för första gången. Men det var en knagglig väg fram. I åttondelsfinalen vann laget efter förlängning mot ett duktigt Paraguay och i kvartsfinalen gick man vidare efter straffsparkar mot Italien. När det väl blev final mot Brasilien stämde plötsligt spelet helt och anförda av Zinedine Zidane kunde Frankrike vinna med 3-0. VM-debutanten Kroatien imponerade med att ta bronsplatsen.

VM 2002 Japan/Sydkorea
Frankrikes förhoppningar om att försvara VM-titeln spolierades direkt i gruppspelet där laget bara mäktade med att ta en poäng. Istället var det Brasilien och Tyskland som imponerade mest och lagen möttes i finalen. Där fick Ronaldo och hans landsmän revansch för finalmissen 1998. Ronaldo gjorde finalens båda mål. Sydkorea var annars turneringens stora fläkt där man inför sin fanatiska hemmapublik gick hela vägen till semifinal. Bland annat besegrade Guus Hiddinks manskap Italien och Spanien i slutspelet.

VM 2006 Tyskland
En turnering som de europeiska lagen dominerade. Hemmanationen var knapp favorit, men fick ge sig i semifinalen mot Italien. I den andra semifinalen slog Frankrike Portugal och det blev därmed en finalmatch mellan två av Europas giganter. Till slut vann Italien på straffsparkar, men det som de flesta kommer att minnas från finalen var Zidanes skallning av Materazzi som innebar att ”Zizou” blev utvisad i sin sista landslagsmatch. Tyskland spelade hem bronset.


VM statistik

Flest VM-guld
1 Brasilien 5 stycken
2 Italien 4 stycken
3 Tyskland/Västtyskland 3 stycken
4 Argentina 2 stycken
4 Uruguay 2 stycken
6 Frankrike 1 stycken
6 England 1 stycken

Bäste målskytt genom tiderna
1.Ronaldo Brasilien 15 mål (1998-2006)
2.Gerd Müller Västtyskland 14 mål (1970-74)
3.Just Fontaine Frankrike 13 mål (1958)
4.Pelé Brasilien 12 mål (1958-70)
5.Sandor Kocsis Ungern 11 mål (1954)
5.Jürgen Klinsmann Tyskland 11 mål (1990-98)
7.Helmut Rahn Västtyskland 10 mål (1954-58)
7.Gary Lineker England 10 mål (1986-90)
7.Gabriel Batistuta Argentina 10 mål (1994-2002)
7.Teofilo Cubillas Peru 10 mål (1970-82)
7.Grzegorz Lato Polen 10 mål (1978-82)
7.Miroslav Klose Tyskland 10 mål (2002-06)

Flest mål i en VM-match: Oleg Salenko, Ryssland, 5 mål (1994)

Målrikaste VM-matchen: Österrike – Schweiz 7-5 (1954)

Äldsta VM-spelaren: Roger Milla, Kamerun, 42 år och 39 dagar (1994)

Yngsta VM-spelaren: Norman Whiteside, Nordirland, 17 år och 42 dagar (1982)